Radiatiile electromagnetice reprezinta emisia si propagarea in spatiu a unor particule ,radiatie corpusculara si unde,radiatie ondulatorie,acestea fiind insotite de un transport de energie.
Energia unei particule in miscare este egala cu E=hv.Orice particula in miscare este insotita de o unda.
Lungimea de unda a unei particule in miscare este (=c/v,unde c este viteza de propagare a particulei egala cu viteza luminii iar v frecventa de propagare a particulei.
Radiatiile electromagnetice se impart in patru categorii:
1.radiatii care apar datorita absorbtiei si emisiei de energie care are loc la nivelul invelisului electronic al atomului
-radiatii hertiene
-radiatii termice:-radiatii infrarosii(radiatii vizibile)
-radiatii ultraviolete
Aceste radiatii sunt alcatuite din fotoni electronici
2.Radiatii care apar in urma unor procese de descompunere a atomului in partile sale componente prin descarcari electrice in gaze:
-radiatii anodice
-radiatii catodice
Radiatiile anodice sunt alcatuite din sarcini electrice pozitive,ioni pozitivi si protoni.Radiatiile catodice sunt alcatuite din sarcini electrice negative,protoni si ioni pozitivi
3.Radiatii care apar datorita absorbtiei de electroni de catre atomii unui solid si franati in interiorul acestuia si emisia de energie care are loc la nivelul nucleului atomic.
4.Radiatii care apar prin nucleara radioactiva:
-radiatii nucleare beta,alfa si gama.
Radiatiile beta sunt alcatuite din electroni care au sarcina electrica negativa.
Radiatiile alfa sunt formate din pozitroni care au sarcina elecrrica pozitiva.
Radiatiile gama sunt compuse din neutrini,forta moale si fotoni nucleari,forta dura.Radiatiile hertiene cunoscute si sub denumirea de unde radio,se propaga in linie dreapta si cu viteza finita’avand proprietatea de a se reflecta atunci cand intalnesc obiecte sau obstacole in calea lor.
Datorita acestei proprietati,undele radio utilizate in detectare si determinarea pozitiei unui obiect sau avion aflat in zbor,prin emisia unor unde radio,reflectarea lor de catre obiect si receptionarea lor de la obiectul detectat.
Radiatiile hertiene se produc prin saltul electronilor pe orbite mai apropiate intre ele,cele care au un nivel energetic foarte scazut.Radiatiile hertiene sunt absorbite de catre pamant,cele care au lungimi de unda cuprinse intre 1cm si 30 m,trec prin atmosfera Pamantului numita fereastra radio.
Radiatiile hertiene care au lungime de unda mai mare de 30m,sufera reflexia pe ionosfera.Datorita reflexiei acestor radiatii emise din spatiul cosmic,acestea nu pot fi in intregime studiate de la suprafata Pamantului.In ultima perioada de timp se folosesc sateliti specializati care ne ajuta sa obtinem informatii cu ajutorul undelor radio din spatiul cosmic.
Primele cercetariasupra radiatiilor termice s-au facut asupra spectrului solar,iar lumina si caldura emise de Soare au fost descompuse cu ajutorul unei prisme de sticla.S-a ajuns la radiatia termica,atunci cand s-a observat ca,actiunea chimica a radiatiei spectrului solar creste pe masura deplasarii de le rosu la violet.Din acest imens spectru de radiatii electromagnetice,ochiul uman sesizeaza numai radiatiile cuprinse intre radiatiile infrarosii si cele ultraviolete,numai radiatiile vizibile.
Radiatiile electromagnetice existente in Univers sunt rezultatul unor procese termonucleare care au loc in Soare sau in Galaxii.Un corp incandescent isi schimba culoarea,deci si frecventa, o data cu temperatura.La 500 grade fierul are culoarea rosu inchis,devenind pe masura ce temperatura creste rosu-aprins,portocaliu,galben,apoi alb stralucitor la 1 800 de grade.
Radiatiile infrarosii se produc prin saltul electronilor de pe o orbita mai inalta pe una mai apropiata de nucleul atomic.Fotografierea in infrarosu constituie o aplicatie practica foarte importanta.Propagarea radiatiilor infrarosii un este influentata de atmosfera viciata de praf,fum,putandu-se fotografia peisaje,munti sau orase situate la mare distanta.
Absorbtia si reflexia in infrarosu difera de cele de cele de lumina,pe astfel de fotografii culorile avand alte nuante.Apa absoarbe radiatiile infrarosii si apare ca cerneala,metalul este stralucitor ca oglinda ,iar culorile inchise devin deschise.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu